Aivojen sarjapulssimagneettistimulaatio (rTMS)

Menetelmä ja käyttökohteet:

Sarjapulssimagneettistimulaatio (rTMS) on turvallinen, yleisesti käytössä oleva hoitomenetelmä, jossa aivoja aktivoidaan pään ulkopuolelta magneettikentän avulla. Ennen hoitoa tehdään aivojen magneettikuvaus. Hoitoa voidaan antaa useampaan sairauteen tai oireeseen.

 

Valmistautuminen ja tutkimuksen suorittaminen:

Hiusten on hyvä olla puhtaat ja kuivat, kun tulette hoitoon. Ottakaa mukaan tiedot käytössä olevista lääkkeistä. Jos käytössänne on tarvittaessa otettava kipulääke, se kannattaa ottaa hoitokerralle mukaan.

 

Hoidon aikana lepäätte tuolilla. Pään pinnalle asetellaan magneettikela. Hoito annetaan yleensä jokaisella hoitokerralla samalle alueelle. Paikka määräytyy sen mukaan, mitä oiretta tai sairautta hoidetaan. Ensimmäisellä hoitokerralla lääkäri määrittää hoidossa käytettävien magneettiärsykkeiden voimakkuuden. Magneettikelalla aktivoidaan liikeaivokuorta pään ulkopuolelta. Aikaansaatu lihassupistus mitataan käden ihon pinnalle kiinnitettyjen tarrojen avulla.


Hoitoa ei suoriteta, jos teillä on sisäkorvaproteesi, lääkepumppu, sydämeen asetettu tahdistin/metallinen keinoläppä tai pään alueen metalliosia (esim. leikkausklipsi, metallisirut), joita ei ole mahdollista irrottaa. Ei yleensä myöskään, jos olette raskaana tai teillä on todettu epilepsia. Mahdolliset esteet hoidolle kysytään ennen hoidon aloitusta. Amalgaamipaikat, hammasimplantit tai hammasraudat eivät ole esteenä hoidolle. Matkapuhelin pidetään suljettuna hoidon ajan. Lisäksi metallia tai magneettijuovia sisältävät esineet on poistettava taskuista ja pään alueelta (kuten korut, pankkikortit, avaimet ja kolikot).

 

Hoitokertojen määrä voi vaihdella 10–15 käyntikertaan. Yleensä hoidot ovat peräkkäisinä arkipäivinä maanantaista perjantaihin. Hoidon aikana annettavat magneettiärsykkeet voivat tuntua hieman epämiellyttäviltä johtuen pään alueen lihasten hetkellisestä supistumisesta ja tuntohermojen aktivoitumisesta. Osalla hoidettavista voi ohimenevästi esiintyä pääsärkyä tai arkuutta hoitokohdan lähellä.

 

Tutkimuksen kesto:

Yksittäiselle hoitokerralle varataan aikaa yleensä 1-1.5 tuntia.

 


 

Päivitetty: 18.9.2015 12:44