Hermo-lihastutkimus (ENMG)

Menetelmä ja käyttökohteet:

 

Hermo-lihastutkimus eli hermoratatutkimus eli ENMG-tutkimus eli elektroneuromyografia.
ENMG-tutkimuksella voidaan selvittää ääreishermojen ja –lihasten sairauksia. Tavallisin aihe tutkimukselle on vaiva, jonka epäillään olevan hermoperäinen. Tällaisia ovat esim. hermon pinnetilat. Muita tautitiloja, joita selvitellään, ovat erilaiset lihassairaudet ja hermovammat.

 

Valmistautuminen ja tutkimuksen suorittaminen:

Säännöllisen ja tarvittaessa otettavan lääkityksen voi ottaa normaalisti, mutta jos käytössä on Mestinon-lääke, ottakaa yhteys kliiniseen neurofysiologiaan, puh 02 627 7901.

Ottakaa mukaanne hallussanne olevat vanhat ENMG-lausunnot ja tulosteet. Peseytykää ennen tutkimusta, mutta älkää laittako ihovoidetta tutkittaviin raajoihin. Pukekaa tai varatkaa mukaanne lyhyet alushousut, jos tutkimus tehdään selkä- tai alaraajavaivojen takia. Pukeutukaa kuitenkin sään mukaisesti, koska tutkimuksessa raajojen tulisi olla lämpimät.

Tutkimuksessa annetaan iholle pieniä sähkösykäyksiä, mitaten samalla hermon sähköistä toimintaa. Lihastoimintaa mitataan ohuen neulaelektrodin avulla. Tutkimus on vaaraton, mutta jotkut voivat kokea sähkösykäykset ja neulanpistot lievästi kivuliaina tai epämiellyttävinä.

 

Tutkimuksen kesto:

30min-1h


 

Päivitetty: 18.9.2015 12:42