Lihaskoepalan otto (lihasbiopsia)

Menetelmä ja käyttökohteet:

Lihaskoepalasta tutkitaan lihaksen rakennetta.


Valmistautuminen ja tutkimuksen suorittaminen:

Erityisiä valmisteluja ei ole. Tiedossa oleva lääkeaine- tai puudutusallergia on ilmoitettava ennen toimenpiteen alkamista. Jos käytössänne on Marevan lääkitys, pitää tuoreen INR-arvon olla hoitotasolla.

Koepala otetaan paikallispuudutuksessa, tavallisesti reidestä, säärestä tai olkavarresta. Koepalakohtaan tehdään n. 1 cm pituinen haava, jonka kautta pienillä pihdeillä otetaan 6 - 7 pientä lihasnäytettä. Haavaan laitetaan 2 - 3 ommelta ja se peitetään haavateipillä. Haavateippi suojaa haavaa ja saa olla paikallaan 24 - 48 tuntia. Jos haava vuotaa, voit laittaa kuivia sidoksia päälle, tai vaihtaa sidokset tarpeen mukaan.

Toimenpiteen jälkeen noin vuorokauden ajan tulee varoa rasittamasta lihasta, mistä koepalat on otettu. Haavateippi suojaa haavaa ja saa olla paikallaan 24 - 48 tuntia. Jos haava vuotaa, voit laittaa kuivia sidoksia päälle, tai vaihtaa sidokset tarpeen mukaan. Vältä saunomista ja uimista siihen asti, kunnes tikit on poistettu. Vältä haavan tarpeetonta koskettelua. Ota yhteyttä terveyskeskukseen, mikäli kipu haavassa voimistuu, kuume nousee tai tulee voimakasta ihon punoitusta. Ompeleet poistetaan noin viikon kuluttua omassa terveyskeskuksessa.

 

Tutkimuksen kesto:

n. 1-1.5h


 

Päivitetty: 16.9.2015 9:46