Uni-EEG

Menetelmä ja käyttökohteet:

Lapsilla ensisijainen tutkimus on ns. uni-EEG. Lapset valvovat edeltävänä yönä iän mukaan ja aikuiset koko yön. Tutkimuksessa rekisteröidään valvetta, torketta, unta ja herääminen.

 

Valmistautuminen ja tutkimuksen suorittaminen:

Valvotus ennen tutkimusta
0-1 v lapsen tulee olla hereillä ennen tutkimusta 1-2 tuntia
1-2 v herätetään klo 4, päiväunia ei saa nukkua ennen tutkimusta
3-7 v saa nukkua klo 23–04.00 välisen ajan
8-16 v saa nukkua klo 23–02.00 välisen ajan

Aikuinen valvoo koko edeltävän yön. Oman auton käyttö ei ole suositeltavaa väsyneenä.

Myös matkalla tutkimukseen lasta on pidettävä hereillä. Huonokuntoisten lasten valvottamisesta on sovittava hoitavan lääkärin kanssa. Tarvittaessa tutkimuksen aikana lapselle annetaan suun kautta rauhoittavaa, unen tuloa edesauttavaa lääkettä.

Tutkimus onnistuu parhaiten, kun lapsi on rauhallinen ja rentoutunut. Lapsi ei saa olla nälkäinen. Vastasyntyneen ja imeväisen ateriasta ei saa olla kulunut yli kahta tuntia. Aamupalan nauttiminen ennen tutkimusta on toivottavaa, mutta teetä, kahvia, kolajuomia tai muita virkistäviä juomia ei saa nauttia ennen tutkimusta.

Pienille lapsille voi ottaa mukaan nukahtamista helpottavat tavarat, esim. mehu- tai maitopullo, tutti, unilelu, tms.

Aivosähkökäyrän rekisteröinti on kivuton tutkimus. Ihon pinnalle sijoitetuilla elektrodeilla rekisteröidään noin 30 min ajan aivojen sähköistä toimintaa. Elektrodit asetetaan iholle verkon avulla tai käytetään elektrodipäähinettä. Kontaktiaineena käytetään vesiliukoista elektrodipastaa. Lisäksi käytetään iholle liimattavia pinta-elektrodeja esim. sydämen pulssin seuraamista varten.

Potilas saa levätä tutkimuksessa suurimman osan ajasta rentona silmät kiinni. Tutkimuksen aikana pyydetään useita kertoja avaamaan ja sulkemaan silmät. Rekisteröintiin kuuluvat myös vilkkuvalo- ja ylihengitys- (hyper-ventilaatio) testit, jotka suoritetaan potilaan voinnin mukaan. Tutkimuksen aikana potilas saa nukkua hetken.

 

Tutkimuksen kesto:

Valmisteluineen n. 1-2h

Päivitetty: 18.9.2015 15:11